Der er fem forhold som afgør hvilke krav man bør stille til undertaget:1) Tagdækning2) Taghældning3) Kompleksitet4) Tilgængelighed5) Klimapåvirkning og etagehøjde
Forhold 1 Tagdækning
Angiv tagdækning: (Klik på materialetyperne for at se illustrationer)
Tegl
Beton
1 Overlægget er det nominelle overlæg der beregnes som stenlængden minus lægteafstanden. Det overlæg hvormed stenene lægges i praksis kan afvige fra det nominelle overlæg.
Des lavere hældning taget har, jo større er risikoen for at nedbør og kondens ikke bliver ledt væk fra taget. Derfor stiller et tag med lille hældning større krav til undertaget. Der skelnes mellem hældning under 25 grader, hældning fra 25 grader, men under 35 grader og hældning på 35 grader eller derover.
Angiv taghældning:
Forhold 3 Kompleksitet
Der skelnes mellem høj og lav kompleksitet. Et simpelt tag med enkle gennemføringer har lav kompleksitet, mens et tag med store gennemføringer og/eller relativt svære detaljer har høj kompleksitet.
Ved fastlæggelse af om en given konstruktion har høj eller lav kompleksitet skal der foretages en helhedsvurdering af, hvordan tagfladen er disponeret. Høj kompleksitet stiller større krav til bygbarheden af undertaget.
Se eksempler på lav og høj kompleksitet
Angiv kompleksitet:
Høj
Lav
Note: Man kan vælge at opdele tagkonstruktionen, så man kun regner med høj kompleksitet for de spærfag hvor der er komplekse detaljer. Det betyder at man bestemmer anvendelsesklasse og vælger undertagsmateriale særskilt for de spærfag hvor der er høj kompleksitet og de øvrige spærfag. DUKO anbefaler imidlertid, at der anvendes samme undertag på hele taget.
Se illustration med eksempel på opdeling
Forhold 4 Tilgængelighed
Adgangen til at efterse taget indefra har betydning for risiko og omfang af eventuelle svigt i undertaget. Derfor skelnes der mellem tilgængelige og svært tilgængelige undertage.
Svært tilgængelige undertage er kendetegnet ved en eller flere af følgende forhold: - Lav taghældning (under 25º) - Paralleltag (hvor isoleringen helt eller delvist ligger parallelt med undertaget) - Små skunkrum - Kviste, tårne eller spir (kan ses som små, selvstændige tagkonstruktioner - Andre forhold som gør at taget ikke umiddelbart kan inspiceres
Angiv tilgængelighed:
Forhold 5 Klimapåvirkning og etagehøjde
Specielle vindforhold kan medføre særlig klimapåvirkning af taget. Kraftig vindpåvirkning øger mængden af slagregn og fygesne samt eventuel direkte vindpåvirkning af undertaget. Udgifter til stillads i forbindelse med udbedring af eventuelle skader stiger kraftigt med etagehøjden.
Der regnes med særlig påvirkning: - hvis bygningen ligger i terrænkategori 0, I eller II, som omfatter hav- eller kystområde eksponeret til åbent hav, søer eller fladt og vandret område uden væsentlig vegetation og uden hindringer samt område med lav vegetation som fx græs og enkelte forhindringer (træer og bygninger) med indbyrdes afstand på mindst 20 gange forhindringens højde (jf Dansk Standard DS/EN 1991-1-4 Eurocode 1: Last på bærende konstruktioner - Del 1-4: Generelle laster: Vindlaster). - hvis bygningen på toppen af en bakke, er fritstående og høj, eller ligger for enden af en gade (tunneleffekt) - eller hvis bygningen har 3 etager eller derover.
Vis illustration med terrænkategorier
Vis illustration af tunneleffekt
Vis illustration af 3 etager
Angiv påvirkning:
Særlig påvirkning
Normal
Resultat
Vælg undertagsmateriale
[Udskriv] [Til top]